Hulpkelner

BEKIJK ALLE OPLEIDINGEN

Hulpkelner

Klik hier voor de Infomomenten van CVO Cursa

Inschrijvingsmomenten
Inschrijven op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 15u tot 20u
Lessen starten begin september en begin februari

Hotelschool KTA3
Elfde Liniestraat 22
3500 Hasselt
011 30 77 70
hotel@cursa.be

 

Beknopt overzicht van de opleiding

De opleiding bestaat uit 6 modules. De aanvang module Basis zaal, waar je de zaal leert voorbereiden en klaarzetten. Daarnaast is het belangrijk dat je een beeld krijgt van van de sector met zijn verschillende mogelijkheden. In de module Onthaal en omgang met gasten ligt de nadruk op het verwelkomen en begeleiden van gasten , het opdienen van gerechten en dranken, het afruimen van tafels en het behandelen van klachten. In de volgende module Interactie zaal /keuken worden technieken bij het lezen ingeoefend, het aankondigen en het doorgeven van een bestelbon. Men leert hier hoe gerechten worden afgehaald in de keuken. Ook worden de draagtechnieken aangeleerd en veelvuldig ingeoefend. Je moet deze modules afgewerkt hebben om te starten met de module Zaalvoorbereiding en bediening van gasten. Hier leer je de technieken bij het opmaken van bestellingen, het bedienen van gasten en het voorbereiden van zaalversnijdingen en -bereidingen.Verder zijn er zijn er nog twee losse modules Zaalversnijdingen en -bereidingen en Drankenkennis, bar en cocktails.

De totale opleiding omvat 280 Lestijden.

 

Opleidingsschema

 

ss-hulpkelner

Modulefiches

Modulefiches hulpkelner

 

Algemene doelstellingen

De Hulpkelner onderhoudt en maakt het  zaalmateriaal of –meubilair schoon; hij helpt bij de mise-en-place meubilair en materiaal ; hij legt linnen en plooit servetten; hij plaatst borden, bestek en vaatwerk; hij decoreert zaal en tafels (tafelversieringen, bloemen, e.a.);hij helpt bij de mise-en-place dienstmateriaal (brood, boter, warmplaatjes, linnen, e.a.); hij helpt bij de mise-en-place voor aperitieven, nagerechten en koffie, plus toebehoren (aperitiefhapjes, kaasplank, mignardises, dressings, fruitsalades, …); hij helpt bij de mise-en-place dranken (ophalen en aanvullen van water, bier, aperitieven, wijnen en digestieven).

Tijdens de dienst brengt hij de gerechten en benodigdheden aan in opdracht van de rangleider; hij ruimt af (commis de suite of suiteur: haalt gerechten af in de keuken en brengt deze naar de diensttafel; commis débrasseur: ruimt de diensttafel af en brengt de borden en gebruikte benodigdheden naar de spoelkeuken). Na de dienst ruimt hij de tafels af en doet de mise-en-place voor de volgende dienst; hij schikt en bergt het bedieningsmateriaal op; hij zorgt voor de orde en netheid in de zaal; hij neemt deel aan de voorbereiding en uitvoering van festiviteiten, banketten en buffetten.

 

Toelatingsvoorwaarden

Geen voorkennis vereist. Je moet voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht. Dit betekent dat je op het ogenblik van de inschrijving 16 jaar bent of 15 jaar en de eerste twee leerjaren van het volgtijds secundair onderwijs hebt gevolgd.

Je moet bij aanvang van de opleiding een Model medisch geschiktheidattest (decretaal verplicht) aanbieden.  Je kan dit bij de huisarts bekomen. Je bent pas ingeschreven als dit attest afgeleverd is op het secretariaat.

 

Inschrijvings- en cursuskosten

inschrijvings- cursusgeld Horeca

 

Waar opleiding volgen

Campus Elfde Linie gebouw Hotelschool
Elfde-Liniestraat 22
3500 Hasselt
T: 011 30 77 70
F: 011 30 77 31
hotel@cursa.be

Openingsuren /permanentie secretariaat
Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 14u tot 21u

TAC – Coördinator
Rudy Rampelberg : rudy.rampelberg@cursa.be

Technisch adviseur
Michel Dierickx  : michel.dierickx@cursa.be

 

UURROOSTER Horeca

Certificaat –  Diploma

Deze opleiding leidt tot een certificaat

In combinatie met ‘Aanvullende algemene vorming‘ leidt bekom je een diploma secundair onderwijs.
Voor meer informatie hierover contacteer Rudy Rampelberg of  Jo Vanschelvergem  jo.vanschelvergem@cursa.be.