Hulpkok

BEKIJK ALLE OPLEIDINGEN

Hulpkok

Klik hier voor de Infomomenten van CVO STEP

Inschrijvingsmomenten

Inschrijven op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 15u tot 20u
Lessen starten begin september en begin februari

Hotelschool KTA3
Elfde Liniestraat 22
3500 Hasselt
011 30 77 70
hotel@cvo-step.be

 

 

BEKNOPT OVERZICHT VAN DE OPLEIDING

De opleiding omvat 6 modules van 40 en 80 lestijden. Bij aanvang wordt de “Basis keuken” gevolgd. Aan de hand van eenvoudige voorbereidingstechnieken verkrijgt men inzicht in het werk in de keuken.Vervolgens komt de module initiatie warme keuken aan bod. Hier worden de basishandelingen en het voorbereiden van van warme gerechten behandeld. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne in de keuken. Eveneens wordt in de module koude keuken de basishandelingen en het voorbereiden van koude gerechten behandeld. Als deze drie modules afgewerkt zijn kan de cursist de modules dagschotels met vlees, gevogelte en vis starten. Om de opleiding van hulpkok af te ronden wordt meestal nagerechten als laatste module afgewerkt.

 

OPLEIDINGSSCHEMA

ss hulpkok

MODULEFICHES

modulefiches Hulpkok

ALGEMENE DOELSTELLINGEN

De opleiding Hulpkok is de eerste stap naar een professionele opleiding als kok. Hij helpt bij de voorbereiding. De hulpkok helpt bij de mise-en-place van de gerechten, kuist, wast, schilt, snijdt en kookt groenten en fruit, bereidt garnituren, koude sauzen, soepen, voor- en nagerechten, salades enz., bakt (eenvoudige bakwijzen) en versnijdt. Tijdens de dienst helpt hij de afdelingsverantwoordelijke (chef de partie) of kok bij de bereidingen en werkt volgens zijn instructies. Na de dienst ruimt hij op, zorgt voor hygiënische bewaring van voedingsmiddelen, maakt instrumenten en werkplaats schoon, staat in voor orde en netheid in de keuken, respecteert veiligheidsnormen tijdens werkzaamheden, bestelt, ontvangt en controleert goederen o.l.v. de chef de partie en/of kok.

In de opleiding Hulpkok worden basisvaardigheden en technieken aangeleerd met betrekking tot het bereiden van gerechten. Daarnaast wordt er sterk de nadruk gelegd op richtlijnen met betrekking tot veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken. De hulpkok heeft aandacht voor het onderhoud van de lokalen en keukenmaterialen. De hulpkok zal basisbereidingen klaarmaken en onder begeleiding de voorbereidende werkzaamheden voor de dienst uitvoeren.

Onder begeleiding zal hij zowel warme als koude maaltijden bereiden. Gerechten met vlees, gevogelte en vis kan hij zelfstandig bereiden.

SPECIALITEITEN

  • Alternatieve voeding 80 lt
  • Initiatie Buitenlandse keuken 80 lt
  • Oosters Dimsum 80 lt
  • Spaans Tapas 80 lt
  • Recepties en ontvangsten 80 lt
  • Hoteldesserten 80 lt
  • Nagerechten 80 lt
  • Wildbereidingen 80 lt

 

DOELGROEP

Iedereen die zich wil vervolmaken in het koken. Het is een grondige opleiding die heel wat discipline en doorzetting vraagt. Je bent na deze opleiding in staat om als hulpkok in een professionele keuken mee te draaien. Naast aandacht voor de verschillende technieken worden ook de attitudes rond veiligheid en hygiëne grondig besproken. Dit zijn tevens criteria die mee opgenomen worden bij de evaluatie.

 

TOELATINGSVOORWAARDEN

Geen voorkennis vereist. Je moet voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht. Dit betekent dat je op het ogenblik van de inschrijving 16 jaar bent of 15 jaar en de eerste twee leerjaren van het voltijds secundair onderwijs hebt gevolgd.

Je moet bij aanvang van de opleiding een  medisch attest voedingswaren (decretaal verplicht) aanbieden. Je kan dit bij de huisarts bekomen. Je bent pas ingeschreven als dit attest afgeleverd is op het secretariaat.

 

INSCHRIJVINGSKOSTEN

inschrijvings- cursusgeld Horeca

 

WAAR OPLEIDING VOLGEN?

Campus Elfde Linie gebouw Hotelschool
Elfde-Liniestraat 22 3500 Hasselt
T: 011 30 77 70
F: 011 30 77 31
hotel@cvo-step.be

Openingsuren /permanentie secretariaat
Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 14u  tot 21u

TAC – Coördinator
Rudy Rampelberg : rudy.rampelberg@cvo-step.be

Secretariaatsmedewerker
Ria Bamps: hotelafdelingen: Ria.bamps@cvo-step.be

 

UURROOSTER

UURROOSTER Horeca sem2