Kok

BEKIJK ALLE OPLEIDINGEN

Kok

Klik hier voor de Infomomenten van CVO Cursa

Inschrijvingsmomenten
Inschrijven op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 15u tot 20u
Lessen starten begin september en begin februari

Hotelschool KTA3
Elfde Liniestraat 22
3500 Hasselt
011 30 77 70
hotel@cursa.be

 

Deze opleidng is voor elke gedreven kok die de ambitie heeft om zelfstandig een eigen keuken te runnen. Je bent in staat om banketten te organiseren en de meest verfijnde gerechten te bereiden.

 

Beknopt overzicht van de opleiding

Je werkt eerst drie modules af. Het zijn visgerechten, vleesgerechten en streekgerechten. Deze modules tellen telkens 80 lestijden. Je zal naast de bereiding op zich ook aandacht besteden aan het opstellen van een werkschema. De recepten lezen en begrijpen. Steeds meer producten en keukenmaterieel leer je gebruiken. De verschillende bereidingstechnieken komen uitvoerig aan bod. Zowel voor de vis als vleesbereidingen worden aangepaste sauzen bereid. Tenslotte worden zowel de vissoepen als soepen bereid op basis van vlees besproken en bereid. Voor de module streekgerechten worden de streekproducten onderzocht en toegepast in allerlei bereidingen. Men mag dit beschouwen als het bereiden van specialiteiten.

 

Opleidingsstructuur

Vereiste voorkennis :om met deze opleiding te starten moet je het certificaat van hulpkok kunnen voorleggen.

 

ss-kok

Modulefiches

Modulefiches Kok

 

Algemene doelstellingen

De Kok bespreekt en stelt de spijskaart/menu op (in overleg met directie of opdrachtgever), zorgt voor een evenwichtige samenstelling van gerechten en voor een afwisselend assortiment, bepaalt recept en bereidingswijze en houdt rekening met seizoensaanbod en prijs van voedingswaren. Hij staat in voor de werkplanning van het keukenpersoneel, stelt uurroosters op en wijstverschillende taken toe aan de medewerkers. Hij zorgt voor de opleiding en begeleiding van het personeel, motiveert, zorgt voor teamgeest en stimuleert de vakontwikkeling. Naast standaardvoorraad calculeert hij de benodigdheden op basis van reservaties of verkoopplanning, stelt bestellijst op en geeft deze door aan de leveranciers of aan de aankoopdienst, ontvangt en hij controleert leveringen op kwaliteit en hoeveelheid, zorgt voor retouren en maakt de inventaris op (in grote restaurants zijn hiervoor magazijniers). Hij geeft leiding aan de werkzaamheden van het keukenpersoneel (lunches, diners, banketten, buffetten, ontbijten, enz…), geeft aanwijzingen en instructies, zorgt voor efficiënte werkvoortgang, lost problemen op en springt in. Hij superviseert de mise-en-place en bereidingen: controleert kwaliteit, toepassing van recepten of technische fiches, verwerking, portionering, presentatie, enz… Hij superviseert de opdiening van gerechten (à la carte, dagmenu, bain-marie): controleert de smaak en het aspect van gerechten, de schikking en de garnituren.

Hij controleert de bewaring van gerechten en voedingsmiddelen, controleert koel- en vrieskamers, let op de houdbaarheid, controleert voorraad (FIFO) en afvalverwerking, houdt toezicht op hygiëne, orde en netheid in de keuken en op het voorkomen en hygiëne van het personeel. Hij controleert de naleving van de veiligheidsnormen en andere richtlijnen die zijn opgelegd.
Hij verwerkt allerhande gegevens op PC: vb. gepresteerde werkuren, ziekte en verlof; calculatie, voorraad, bestellingen en verbruik. Hij ontwikkelt en probeert nieuwe recepten of geeft aanwijzingen voor productontwikkeling. Hij zorgt voor assortimentsvernieuwing, volgt trends en nieuwe technologieën op, stelt technische fiches of handleidingen op en geeft aanwijzingen voor aankoop of investeringen van keukenmateriaal. Hij bespreekt menu’s voor banketten, doet offerte, geeft klanten uitleg over samenstelling gerechten, behandeld klachten en organiseert banketten conform de overeenkomst.

 

Specialiteiten

  • Alternatieve voeding 80 lt
  • Initiatie Buitenlandse keuken 80 lt
  • Oosters Dimsum 80 lt
  • Spaans Tapas 80 lt
  • Recepties en ontvangsten 80 lt
  • Hoteldesserten 80 lt
  • Nagerechten 80 lt
  • Wildbereidingen 80 lt

 

Toelatingsvoorwaarden

Je moet het certificaat van hulpkok voorleggen om met de opleiding van kok te starten. Alle voorwaarden zijn dan voldaan.

Je moet bij aanvang van de opleiding een medisch geschiktheidattest (decretaal verplicht) aanbieden. Je kan dit bij de huisarts bekomen. Je bent pas ingeschreven als dit attest afgeleverd is op het secretariaat.

 

UURROOSTER

KLIK HIER

 

Inschrijvings- en cursusgeld

inschrijvings- cursusgeld Horeca

 

Waar opleiding volgen

Campus Elfde Linie gebouw Hotelschool
Elfde-Liniestraat 22
3500 Hasselt
T: 011 30 77 70
F: 011 30 77 31
hotel@cursacursa.be

Openingsuren /permanentie secretariaat
Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 14u tot 21u

TAC – Coördinator
Rudy Rampelberg : rudy.rampelberg@@cursa.be

Technisch adviseur
Michel Dierickx  : michel.dierickx@cursa.be

UURROOSTER Horeca

Certificaat –  Diploma

Deze opleiding leidt tot een certificaat van beroepsopleiding: Kok: 880lt

In combinatie met ‘Aanvullende algemene vorming‘ leidt bekom je een diploma secundair onderwijs.
Voor meer informatie hierover contacteer Rudy Rampelberg of  Jo Vanschelvergem  jo.vanschelvergem@cursa.be.