Maatwerk damespatronen

BEKIJK ALLE OPLEIDINGEN

Maatwerk damespatronen

Infomoment

Klik hier voor de Infomomenten van CVO Cursa

Openingsuren vanaf 2 september :
Maandag t.e.m. donderdag  van 8u30  tot 21u00
Vrijdag en zaterdag van 8u30 tot 15u30

 

Ben je modebewust en creatief? Dan is dit wellicht een cursus voor jou! In een cursus van 3 uur per week krijg je stap voor stap de juiste technieken onder de knie en krijg je inzicht in patronen, kledingstijlen en stoffen.

Heb je reeds wat vaardigheden verworven, maar wil je je kennis nog vergroten, dan kan je starten in een verdere module. Je verruimt je technische vaardigheden en maakt je eigen ontwerp.

Beknopt overzicht van de opleiding

Maatwerk damespatronen is een praktijkgerichte opleiding met theoretische onderbouw. De lestijden worden als praktijkvak en technische vakken gekwalificeerd. De opleiding bestaat uit acht modules van telkens 120 lestijden. Na het volgen van een module ontvangt de cursist een deelcertificaat. Na het volgen van het gehele leertraject ontvangt de cursist het certificaat van de opleiding Realisaties dameskleding.

Je leert een ontwerp tekenen en om te zetten in een knipklaar patroon. Je kan voor een model een patroon op maat  tekenen en er naderhand de fouten weer uithalen.

De opleiding Maatwerk damespatronen bestaat uit 5 modules:

  • “Basis naaien”,
  • “Maatwerk patronen rok/broekrok/pantalon”,
  • “Maatwerk patronen blouse/jurk”,
  • “Maatwerk patronen tailleur/mantel” en
  • “Maatwerk patronen vrijetijdskleding/feestkleding”.

Aansluitend kan jeeen specialisatiemodule “Ontwerp en modelrealisaties” volgen. Inhoudelijk is elke module een op zichzelf staand geheel van basiscompetenties. In elke module worden maatwerk patronen voor de respectievelijke werkstukken aangeleerd en ingeoefend.

Opleidingsstructuur

De opleiding wordt modulair aangeboden

 

maatwerk-damespatronen

Modulefiches

in ontwikkeling

 

Algemene doelstellingen

In de opleiding worden vakkennis en kwaliteit uitgediept en realisatietechnieken aangeleerd specifiek voor dameskleding.

Deze opleiding beoogt het aanleren van kennis en vaardigheden op het vlak van mode. In de opleiding worden vakkennis en kwaliteit uitgediept en realisatietechnieken aangeleerd specifiek voor dameskleding.

Na het beëindigen van deze opleiding kan de cursist kwaliteitsvolle werkstukken zelfstandig vervaardigen, realisatietechnieken vakkundig toepassen, diverse werkstukken zelfstandig aanpassen op persoon en in het patroon. De cursist kan zich via het verwerven van deze vaardigheden professioneel verder ontwikkelen.

Inhoudelijk is elke module een op zichzelf staand geheel van basiscompetenties. In elke module worden diverse vaardigheden aangeleerd en ingeoefend.

 

Duur van de opleiding

De basismodule ‘Basis naaien‘ wordt één avond per week georganiseerd gedurende één schooljaar.
De opleiding wordt aangeboden in het modulair onderwijs. De lessen worden gespreid over verschillende avonden. Lessen worden, afhankelijk van de uurrooster, gegeven vanaf 18u00 tot 21u30 op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag.

Duur van de opleiding is afhankelijk van het aantal avonden per week dat je les volgt.
Het schooljaar begint de eerste week van september en eindigt de laatste week van mei.

 

Toelatingsvoorwaarden

Er zijn geen specifieke instapvereisten buiten de decretaal vastgelegde om in de opleiding te stappen. Om toegelaten te worden tot een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs, moet een cursist voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht. Dit betekent dat de cursist op het ogenblik van zijn inschrijving 16 jaar is of 15 jaar en de eerste twee leerjaren van het voltijds secundair onderwijs heeft gevolgd.

 

Waar opleiding volgen?

Campus Villers gebouw KTA2
Vildersstraat 3
3500 Hasselt
T : 011 30 09 53
info@cursa.be
Openingsuren /permanentie secretariaat
Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 18u tot 21u

Uurrooster

mode_uurrooster 2019-2020

Inschrijvingskosten

maatwerk-damespatronen-inschrijvingsgeld

Opleidingscoördinator

Secretariaatsmedewerker/Coördinator Maria Houben:  Maria.houben@cursa.be

Campus Van Veldeke Gazometerstraat 2b 3500 Hasselt
T : 011 42 90 17

Info vrijstellingsdossier

Vrijstellingen kunnen verleend worden indien de cursisten kunnen aantonen te voldoen aan de doelstellingen van deze modules aan de hand van attesten of certificaten behaal in ander instellingen.

Door de concrete, specifieke en operationele formulering van de basiscompetenties is het instapniveau duidelijk omschreven zodat zowel de onderwijsvrager als– verstrekker het leertraject optimaal kunnen hanteren. Cursisten die bepaalde vaardigheden op een bepaald niveau verworven hebben, kunnen dus een kortere weg volgen. Flexibilisering van het aanbod is hiermee ook op inhoudelijke basis zonder meer mogelijk.